MOBESE Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu

MOBESE Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu

M.O.B.E.S.E., İstanbul Valiliği’nin desteği ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde faaliyete geçirilen “Kent Bilgi ve Güvenlik Sistemi”dir. İstanbul halkına sunulmakta olan kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi, yönetim işlevinin kolaylaştırılması, muhtarlık hizmetlerinin düzenlenmesi ve suç sayısının düşürülmesi hedeflenmektedir.

Bu çerçevede 952 muhtarlık, 3500 polis aracı, 150 mobil polis karakol ünitesi, İl ve İlçe Komuta Merkezleri ve İl Emniyet Müdürlüğü hizmetlerinin yürütülmesini sağlayan 12 ayrı sistem, yazılımlar ile entegre edilmiştir. Acil durum hizmetleri “emergency” (iftaiye, sağlık, vb.) başta olmak üzere, zamanla gerekli görülen diğer kurumların da sisteme entegre edilmesi planlanmaktadır.

Böylelikle, söz konusu hizmetlerin yürütülmesiyle ilgili olarak, İstanbul ilinde görevli bulunan yöneticilerin, yönetim ile ilgili görevlerini daha etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri mümkün olacaktır.

Mobese Taksi Güvenlik

MOBESE Güvenli Taksi Projesi

Mobese A.Ş ve Opet işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamına giren İstanbul’lu taksi şoförleri, “Taksi Güvenlik Sistemi”ni araçlarına hiç bir ücret ödemeden taktırabiliyorlar. İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün desteği ile gerçekleştirilen ve “Mobese Taksi Güvenlik Sistemi” adını taşıyan proje kapsamında, ticari taksilere takılan MOBESE takip ve güvenlik sistemi donanımıyla istanbullu taksi soförlerinin 7 gün 24 saat can ve mal güvenliği korunuyor. İlk etapta 5 bin taksiye uygulanan proje, İstanbul’ daki 18 bin ticari taksi ve ilerleyen dönemlerde Türkiye’nin diğer illerindeki tüm taksileri hedefleniyor.

“Mobese Taksi Güvenlik Sistemi”; Taksi şoförü gasp ve cinayetlerinin önlenmesi, trafikdeki taksilerin kontrol altına alınması ve yönetilmesi, Taksi duraklarına mensup araçların daha kolay yönetilmesinin sağlanması gibi konularda hizmet vermektedir. Sistem içindeki tüm modüller Mobese A.Ş. ve Opet ile anlaşma imzalamış olan tüm taksilere ücretsiz olarak verilmekte ve 7/24 güvenlik hizmeti sunulmaktadır. Türkiye’ de bu boyutta ilk defa uygulanan proje 2008 yılından beri başarıyla uygulanmakta ve bir çok adli olayın aydınlatılmasının yanında taksici gasp olaylarında da ciddi düşüşlere neden olmuştur. Fideltus olarak proje boyunca Mobese A.Ş. ye teknoloji ve işletme alanlarında destek verilmiş ve verilmeye devam etmektedir.

Kahramanmaraş Mobese

Kahramanmaraş Mobese

21 KAMERA

Kent güvenlik ve yönetim sistemi kapsamında kentin farklı noktalarına yerleştirilmiş toplam 21 kamera bulunmaktadır. Kahramanmaraş kent merkezi ve çevre yollarında araç plaka tanıma sistemi kullanılıyor. Sistem, çalıntı veya suça karışan araçlar ile tescil, muayene ve ceza gibi problemleri olan araçların tespit edilmesini sağlıyor. Plaka tanıma Sistemi ile trafikte seyir halinde bulunan araçların kontrol edilmesinin yanında trafik ile ilgili birçok istatistiki veri de toplanıyor.

Sivas Mobese

Sivas Mobese

62 KAMERA…

Sivas’ ta 62 noktaya yerleştirilmiş kamera sistemi bulunmaktadır. Kameralar diğer birçok ilden farklı olarak Telekom altyapısından bağımsız bir altyapıya sahiptir. Kentte fiberoptik kablo sistemi üzerinde çalışan sabit ve mobil kameralar kullanılıyor. Şehirde güvenliğin sağlanmasında önemli bir etken olmaya başlayan kameralar, trafikte de kural ihlallerini affetmiyor. Emniyet yetkilileri, kameralar sayesinde suç oranlarında yüzde 30 civarında bir düşüş olduğu vurguluyor.

Kırklareli Mobese

Kırklareli Mobese

24 KAMERA

Sistem 12 noktada hareketli ve 4 noktada toplam 12 adet plaka tanıma kamerasından oluşuyor. Hareketli kameralarla kamera çevresindeki 360 derecelik alan kontrol edilebilmekte ve kameralarla 250 metreden net görüntü alınabilmektedir.

Gemlik Mobese

Gemlik Mobese

45 KAMERA

MOBESE kameraları şehir güvenliği için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle il ve ilçelerde güvenlik açısından Mobese sistemleri kurulmakta ve kullanılmaktadır. Bunlardan bir taneside Bursa / Gemlik Mobese projesidir.

Projede kullanılan tüm kameraların görüntüleri wimax teknolojisi kullanılarak sistem merkezine aktarılmaktadır. Türkiye’ de sayılı yerlerde kullanılan bu sistem başarıyla tamamlanmıştır. Bu da sistemin işletme masraflarının en aza indirilmesinde büyük katkı sağlamaktadır.

Gemlik ilçesinde kurulacak Mobese sisteminde 45 kamera ve plaka tanımlama sistemi kullanılmaktadır. İlçe girişine kurulan plaka tanıma sistemi ile herhangi bir sebepten dolayı aranan plakalar tespit edilerek merkeze anında bilgi verilmesi sağlanmaktadır. Sistem suça yönelik girişimlerin önüne geçerek hırsızlık, gasp ve insan kaynaklı diğer suçlar için caydırıcı özellik taşımaktadır.

Hatay Mobese

63 KAMERA

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ile Hatay İl Özel İdaresinin destekleri ile yapılan proje ile merkezde 49 ayrı noktaya 63 adet Mobese kamerası kurulmuş ve devreye alınmıştır.

Projeler

  • Komuta Kontrol Merkezi (K.K.M)
  • Araç Takip Sistemi (A.T.S.)
  • Mobil Araç Sorgulama Sistemi (M.A.S)
  • Mobil-K Ünitesi (MOBİL-K)
  • Karınca Evrak Transfer Sistemi (K.E.T.SİS.)
  • Nezarethane İyileştirme ve Kontrol Sistemi (N.İ.K.S.)
  • Bölge Görüntüleme Sistemi (B.G.S.)
  • Plaka Algılama Sistemi (P.A.S.)
  • Muhtarlık Otomasyon Sistemi (M.O.S.)
  • Asayiş Otomasyon Sistemi (AS.O.S.)
  • Mobil Operasyon Yönetim Merkezi (MO.YÖN)
  • Emniyet Müd. Bilgisayar Ağı (İEMNET)